Kemoterapi'de saçlanma

Kemoterapi'de saçlanma

Kemoterapi'de saçlanma
Kemoterapi döneminde kemoterapi kaynaklı yaşanan saç dökülmeleri, psikolojik olarak kişi için zorlayıcı olabilir. Bu geçici bir durumdur, bu sebeple de tedaviye odaklanılmalıdır. Saç dökülmesi geçecektir, tedaviden sonra saçlar çıkacaktır.  Genellikle kemoterapi tedavisine başlandıktan yaklaşık 3 hafta sonra saçlarda dökülmeler başlar. Tedavi bittikten bir ay sonra saçlar yeniden çıkmaya başlar.

 

Dökülen saçlar, eskisinden daha gür çıkıyor!
Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar, saç dökülmelerine yol açabilir. Ancak her ilaç ya da her kemoterapi saç dökülmesine yol açmaz. Bu durumda şayet hastanın saçları dökülecek ise, doktor tarafından önceden hastaya bilgi verilir. Bu aşamada önemli olan saçların korunması değil, tedavinin başarılı şekilde tamamlanmasıdır. Hasta tedavi sonrasında, kaybettiği saçlarına yeniden kavuşacaktır. 

Kemoterapi Neden Saç Döker? 

Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için uygulanmakta olan ilaç tedavilerinin toplamıdır. İlaçlar kanser hücrelerine saldırır ve büyümelerine engel olmak amacıyla işlemeye başlar. Ancak, maalesef kıl kökleri gibi aynı zamanda bedendeki normal hücreleri de etkileyerek hasar hasarlar verebilir. Bu da "Alopecia" olarak ifade edilen saç dökülmesine yol açar. Kanser hücrelerinden farklı olarak normal hücreler kendilerini çabuk yeniler. Bu sayede de kemoterapi neticesinde saçlar döküldüğünde tedavinin bitiminde saçlar yeniden çıkar.

Bütün Kemoterapi İlaçları Saç Dökülmesine Yol Açar mı? 

Her kemoterapi tedavisinde saç dökülmesine yol açmaz. Bu aşamada bazı kişilerde saç dökülmesi daha az olabilir.  Fakat bazı insanlarda geçici olarak kısmi ya da tam kellik meydana gelebilir. Bazı kemoterapi ilaçları ise vücudun başka yerlerindeki tüylerin dökülmesine de yol açabilir; kaşlar, kirpikler, göğüs, koltuk altı bacak ya da genital bölgedeki tüyler gibi. Dökülmekte olan tüy miktarı, kullanılan ilaca, kullanılan doza ve vücudun ilaca verdiği tepki ile yakından ilişkilidir. Eğer kıl dökülmesi ortaya çıkacaksa, bu genellikle kemoterapiye başladıktan sonraki birkaç hafta içinde ortaya çıkar, ama nadiren ilk birkaç günde görüldüğü de olur. Dökülme ilk olarak saçların tarandığı aşamada, duş alırken, sabah uyanıldığında yastıkta bulunan öbeklerle fark edilir. Bazı hastalarda saçlar yalnızca incelir ancak dökülmez. Çeşitli insanların ise birkaç hafta boyunca saç kalmayana kadar dökülmeye devam edebilir. Kimi zaman saç kaybı bir iki gün içinde olur ancak bu pek de sık karşılaşılan bir durum değildir. 

Kemoterapi İle Dökülen Saçlar Yeniden Çıkar mı?

Saçlar, tedavi tamamlandıktan sonra yeniden çıkar. İlk aşamada, saçlar ince olur ancak üç ay sonra yeniden eski haline gelecektir.  Saçın eskisinden daha dolgun ya da kıvırcık olması mümkündür, hatta rengi de biraz farklı olabilir.

Saçların Dökülmesinin Bu Tedavi Sırasında Psikolojik Etkisi Nasıl olur? 

Tedavi boyunca hastalar birçok farklılık ve değişimle baş etmek zorundadır. Özellikle saçların dökülmesi hasta her aynaya baktığında hastalığı hatırlatacağı için olumsuz etkilere sahiptir. Saçların dökülmesiyle beraber sabır azalabilir. Bu sebeple de saçları dökülen hastalarda öfke, depresyon, kızgınlık ya da utanç meydana gelebilir. 

Hasta Kadın da olsa Erkek olsa da saçlar, kaşlar ya da kirpikler dış görünüş için önemli bir parçadır.  Saç dökülmesi hastaya kendini zayıf, çaresiz ya da kanser hastası olduğu belli olan biri gibi hissettirebilir. 

 

Bu da hastada özgüven eksikliği yaratabilir. Burada bilinmesi gereken saçların zaten eski haline döneceğidir. Önemli olan hastanın fazla strese girmeden, bu dönemi mümkün olan en yüksek motivasyonla mutlu bir biçimde tamamlamaya çalışmasıdır. Tedavi başarılı şekilde tamamlandıktan sonra saçlar tekrar çıkacaktır.  

 

Şayet kaş ve kirpikler de döküldüyse, bu daha da rahatsızlık verici ve strese sebep olabilecek bir faktör olabilir. Gösterilen tepkiler tamamen normal karşılanmalıdır. Bu durumu kabullenmek ve olumlu taraftan bakmak oldukça önemlidir. 

 

Saç, doğurganlığın ya da cinsel kimliğin göstergesi değildir. Bu süreçte önemli olan sağlıktır. Tedavi tamamlandığında ve kanser hastalığı ortadan kalktığında kişi yeniden gür saçlara sahip olacaktır. Bazı insanlar yalnızca genel anlamda kendilerini iyi hissetmeleri için sağlıklı saçları olması gerektiğini düşünür. 

 

Kişi için saç özel bir anlama sahip ise, dökülmesine alışmak daha da zor olabilir. Saçların dökülmesine diğer kişilerin verdiği tepkiler de bununla baş etmeyi zorlaştırabilir. Çeşitli durumlarda saçsız görünümden rahatsız olan kişilerle aynı ortamda da bulunulabilir. Bu aşamada hastanın diğer insanlara durumu sakince açıklaması ya da hiçbir şekilde etkilenmemesi oldukça önemlidir. 

 


Hemen Bilgi Al!

Formu doldurarak bilgi talebinde bulunabilirsiniz.