KEMOTERAPİDE SAÇ DÖKÜLMESİ

KEMOTERAPİDE SAÇ DÖKÜLMESİ

KEMOTERAPİDE SAÇ DÖKÜLMESİ

Kemoterapi ilaçla tedavi anlamına gelir. Daha çok Kanser hücrelerine etki eden (Sitotoksik) ilaçlar kullanılarak yapılan tedaviler için kullanılan genel isimdir. Kanserin türüne göre Kemoterapinin amaçları, etkileri ve uygulama süreci farklılık gösterebilir.

Kemoterapi tedavisinde birbirinden farklı çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçların bir kısmı doğrudan tümöre etki eden Kemoterapik ilaçlar olabildiği gibi bir kısım ilaçlar da bağışıklık sistemlerini kuvvetlendiren, hormonlara, hormonal hedeflere yönelik, biyolojik ilaçlardır. Haliyle bu farklı ilaçların birbirinden farklı yan etkiler göstermesi son derece normaldir. Ayrıca da Kemoterapinin yan etkileri her zaman görülmeye bilir. Halsizlik, kaslarda ve kemiklerde ağrı, mide bulantısı, kusma, ağız yaraları, tırnaklarda morarma gibi yan etkileri dışında kemoterapinin bilinen ve en göze çarpan yan etkisi saç dökülmesidir. Ne var ki tüm bu yan etkiler saç dökülmesi dahil tedaviden sonra kaybolur. Bu yan etkileri en aza indirebilmek için ek tedaviler de uygulanabilir.

Saçın sosyalleşmede ve günlük hayatta önemli işlevleri vardır. Bu nedenle saç dökülmesi kemoterapiye maruz kalan bir çok hastada psiko travmatik olayların listesinin en başında gelir. Özellikle saç dökülmesi birçok hasta için ciddi bir endişe halini alır. Bazı hastalar saçlarını kaybetmek istemediği için kemoterapiyi reddeder. Fakat çoğu insan tedavi bittikten sonra saçlarının arttığını görecektir. Kemoterapiye bağlı saç dökülmesi düzeyi kanserin türüne, tedavinin dozuna, ilacın özelliğine göre değişkenlik gösterebilir. Hastaların yaklaşık %60’ı saç yapısında ve renginde değişiklik gözlemlenmektedir fakat bu değişiklikler çoğunlukla geçicidir. Sonrasında saçlar normal yapısına döner.

Kemoterapiden Ne kadar Süre Sonra Saçlarım Dökülmeye Başlar ?

Kemoterapi tedavisine başladıktan 2,5 - 3 hafta kadar sonra saçlar dökülmeye başlar, tedavi sürecinde devam eden bu durum tedavi bitiminden sonraki 1 ile 3 ay içerisinde saçların yeniden çıkması ile son bulur. Sosyolojik olarak bu süreç hastalıkla baş etmek noktasında belkide işin en zor kısmıdır.


Artık günümüzde çok sık ve oldukça başarılı biçimde kullanılan uygulamalar var. Özelliklede protez saç uygulaması, kişilerin bu süreci, özgüvenlerini yitirmeden, aile ve sosyal ilişkilerini zedelemeden atlatması noktasında en önemli destekleyicisi olmuş durumdadır. Protez saç uygulamasının hastalara yaptığı psikolojik ve sosyo kültürel katkı, bu hastalıkla baş etme ve günlük hayata uyum aşamasında son derece önemli ve etkilidir.


Özellikle günlük hayattan izole olmama adına, hastaların başvurduğu, peruk, bandana, eşarp gibi bazı palyatif yöntemlere nazaran, protez saç uygulaması ile gerçekten çok önemli sonuçlar elde etmek mümkündür.


Protez saç kişinin  kendi saçının birebir aynısı olup, sosyal çevresinin, hastalığına dair hiçbir ibareyi göremediği bu süreçteki en başarılı yardımcı moral motivasyon kaynağıdır,

Unutmayın ki kanser ve benzeri hastalıklarda, tıbbi tedavinin yanı sıra hastanın moral motivasyonunun iyileşme sürecine oldukça olumlu etkileri vardır.

Herkese, sağlıklı, huzurlu, mutlu ve uzun bir ömür diliyoruz.


Hemen Bilgi Al!

Formu doldurarak bilgi talebinde bulunabilirsiniz.