Saç Dökülmesi ve Çözümleri

Saç Dökülmesi ve Çözümleri

Saç Dökülmesi ve Çözümleri

Saç dökülmesi(tıptaki adıyla Alopecia): Belirli periyotlar olmaksızın saçlarınızın normalden fazla dökülmeye maruz kalması ve dökülen saçların yerine yenisinin gelmemesi sonucu oluşan durumdur.  

Saç dökülmesinin birden fazla sebebi vardır hepimizin sıkça dile getirdiğimiz sorunların dışındaki (Stres) sebepleri de aşağıda detaylı olarak görebilirsiniz. Bazı dönemlerde saç dökülme oranınızın daha fazla görülmektedir burada hormonal sebepler ana etkendir.Buna örnek olarak hamilelik dönemi ve özellikle ergenlik dönemi sonrası dökülmeler gösterilebilir. Saç sorunları sebebi her ne olursa olsun görünümü etkileyen en önemli unsurlardan olduğu için, psikolojik olarak ciddi bir sorun haline gelmektedir.

Eğer normalden daha fazla saçlarınızın döküldüğünü düşünüyor iseniz ki bu oran günde 100 tanesi normal olarak görülmektedir, daha fazlası için Dermatoloğa başvurmanızı öneririz. Çünkü altında yatan asıl sebebin bilinmesi gerekir. Dökülmeniz devam edecek mi ? Genetik mi, Hormonal mı ? Yoksa strese bağlı ve yerine gelmeyecek bir dökülme mi ? Bunların cevabını dermatolog ile birlikte bulabileceksinizdir. Yaptıracağınız kan testleri de bu konuda size yol gösterici olabilecektir.

Erkeklerde saç dökülmesinin %95 gibi çok yüksek bir oranını erkeklik hormonu ile ilgilidir.

Kadınlardaki en sık karşılaşılan dökülme tipi ise, Erkek Tipi saç dökülmesidir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi asıl olan bunların altında yatan ana sebebi bulabilmektir. Kansızlık mı ? Guatr hastalığı mı ? Genetik mi ? Menopoz veya hamilelik dönemi mi ?


Saç Dökülmesinin Sebepleri,

1-Genetik;

AGA, androgenetik alopecia, Genetiğimize bağlı olarak ailesel sebeplere dayandırdığımız saç dökülme tipidir. Genellikle erkek tipi saç dökülmesi diye de adlandırılır erkeklerde en sık rastlanan dökülme tipide budur. Ailesinde (baba,dayı,amca vs) gibi saç dökülmesi hatta kellik gibi sorunları olanlar burada risk altındadır. Daha çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Genetik olarak yatkınlıkları mevcut olabilir.


2- Allopecia areata;

Halk arasında saçkıran olarak adlandırılır. Gençlerde sık görülen bir durum olup, bölgesel dökülme şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bir tane olabileceği gibi, farklı farklı bölgelerde birkaç tanede olabilmektedir. Asıl sebebi sıkıntı, stres ve üzüntü olarak bilinmektedir. Belirli bir tedavisi yoktur.


3-İlaçlara bağlı dökülme;

Yan etkisi saç dökülmesine sebep olan bir çok ilaç vardır. Sağlık sorunları sebebi ile kullanmamız gereken bu ilaçların bazıları kesildiği zaman tekrar saç çıkmasına da imkan sağlamaktadır.  Özellikle kanserin herhangi bir türündeki tedaviler için kullanılan Kemoterapi ilaçları saçların ve kaşların dökülmesine sebep olmaktadır. Sadece kanser ilaçları değil, bazı sivilceler veya antidepresan ilaçlarda saç dökülmesine sebep olmaktadır. Detaylı bilgiler için doktorunuza başvurunuz.


4-Anagen effluvium;

Hastalıkların sebep olduğu dökülme türleridir. Bunlara örnek olarak guatr, kansızlık gibi hastalık türleri gösterilebilir.


5-Diffüz allopecia;

Saç dökülmesinin tam kafa yapısında olduğu dökülme tipidir.


6-Telogen effluvium;


Fazla miktarda telogen saçların saç siklusundaki bozukluktan dolayı diffüz bir şekilde dökülmesidir. Özellikle kadınlarda meydana gelmektedir.



Erkek Tipi (Andro Genentik Alopesia AGA) Saç Dökülmesi 

En sık karşılaştığımız saç dökülmesi tipidir, sadece erkeklerde değil, kadınlarda da çok sık rastlanmaktadır.


İlk Belirtiler;

Erkek tipi saç dökülmesinde dökülme olmadan önce bize bazı sinyalleri verir. Eğer bu belirtilere dikkat edebilirsek saçların bize ne anlattığını anlamış oluruz aslında. Bu belirtilerin başında saçın kalitesinin kaybıdır. Saç sönükleşir, cansızlaşır, kırılmalar meydana gelir. Bu ilk aşamadan sonra ki süreçte saç dökülmeye başlar genellikle Alın ve tepe bölgesinde görülür. Bu tip dökülmede nadir olarak ensede ve yanlarda dökülme görülür.


DHT Nedir, Neden Dökülmelere Sebep Olur ?

Di Hidro Testosteron; Erkek vücudunda bulunan testosteron hormonunun aktif versiyonu olan güçlü metabolitine verilen addır. Erkek tipi, saç dökülmelerinin genel kaynağını oluşturmaktadır. DHT, Asıl erkeklik hormonu olan Testesteron’a Hidrojen ilavesi ile oluşur. Saç köklerinin küçülttüğü ve buna bağlı olarakta saç dökülmesine sebep olduğu düşünülmektedir. Kafa yapısının belli bölgeleri Dht ye daha duyarlıdır, bu sebeple erkek tipi dediğimiz saç dökülmesi meydana gelir, bu sebeple yan ve ense bölgelerimiz en az etkilenen bölgedir.


Kadın Tipi Saç Dökülmesi

Genellikle saçın tepe kısmında derinin görünmesi ile oluşan dökülmedir. Saç gittikçe seyrekleşmeye başlar. Erkeklere oranla birçok etkene bağlı olarak saç dökülmesinin sebebi değişkenlik göstermektedir. Yaş,genetik durum, stres, çevresel etkenler, doğum, hormonal değişiklikler, hastalık vb bunların en belirgin olanlarıdır.


Erkeklerde oluşan saç dökülmesine gözlerimiz oldukça alışkındır. Çevremizde çok sık rastladığımız bir durumdur. Söz konusu kadınlarda dökülmeye geldiğinde ise bu durum bizleri tedirgin etmektedir. daha fazla dikkat çekildiği de düşünülmektedir. Hafif bir dökülme ise saç ayrımları ile kapanabilecekken yoğun  olan dökülmelerde saçları kamufle etme amaçlı birçok yöntem denedikleri gözlenmektedir. Eşarp, şal ve one gibi saçların hava almasını kısıtlayıcı aksesuarla yanlış kullanımda dökülme sürecini hızlandırdığı düşünülmektedir. Bu sebeple Kadınsanız ve dökülmeniz çok fazla ise dermatoloğınıza başvurduktan sonra, protez saç veya saç simülasyonu yöntemlerini deneyerek daha gür ve yoğun saçlara sahip olabilirsiniz.


Kadın Tipi Saç Dökülmesi Nedenleri;

Kansızlık (anemi);

Kansızlık birçoğumuzun muzdarip olduğu bir hastalıktır, ilaçlarla takviyesi mümkün olsa da bir doktor kontrolü gerektirmektedir. Kan oranının düşmesi saçlarınızda dökülmelere sebep olabilir. Örneğin, Kadınlara özgü bir durum olan adet görme sağlıklı bir olgu olduğu kadar aynı zamanda kansızlığa sebebiyet veren bir durumdur.

Stres;

Ağır stres altında kalmak hem bir çok hastalığa sebebiyet vereceği gibi, hemde saç dökülmenize zemin hazırlayabilir. Mümkün olduğunca stressiz yaşamaya özen göstermekte fayda vardır.


Guatr;

İki tipi vardır bu ayrım guatr ın hormon düzeyine bağlı olarak değişir.

Hormonun düşük olması (hipotiroidi) durumunda saç kalite kaybeder, parlaklığını yitirir, soluklaşır ve kökten dökülme olur.

Hormon fazlalığı (hipertiroidi – zehirli guatr) bu durumda dökülme değil daha çok kırılma vardır, saçlar incelmiştir, zayıf ve daha mat bir görünümü olur.


Ağır diyet;

Kişilerin bilinçsizce doktor kontrolü olmaksızın yaptığı ağır diyetler de saç dökülmesine sebep olabilir, bazı protein veya vitaminlerin azlığı saç dökülmesini tetikleyebilmektedir.


Hamilelik ve Doğum;

Birçok kadının saç dökülmesinin en yoğun yaşadığı doğum dönemi, stres kan kaybı veya hormonal değişiklikler ile kendini göstermektedir.


Östrojen azlığı;

Kadınlarda östrojen hormonunda meydana gelen ani değişiklikler, kadınların menopoza girmesi gibi...


Yanlış bağlama;

Saç ayrımları ve sürekli aynı şekilde, sert ve saçlarının kopacak şekilde bağlanması kalıcı dökülmelere sebep olmaktadır.


Yanlış uygulamalar;

Saça zarar verebilecek, hem ısısal hem kimyasal hem de günlük alışkanlıklar olarak dikkat edilmesi gerekir. Çok fazla ve zarar verici işlemlerden uzak tutulması gerekmektedir.


Diğer Saç Dökülme Sebepleri;

  • DUPA (nedeni bilinmeyen)

  • Kanser tedavisi için kemoterapi ve radyoterapi kullanımı

  • Çekiştirme tiki (traksiyonel alopeci)

  • Travmalar

  • Yanıklar


Hemen Bilgi Al!

Formu doldurarak bilgi talebinde bulunabilirsiniz.