PROTEZ SAÇTA FİLELİ ALT YAPININ ARTILARI VE EKSİLERİ

PROTEZ SAÇTA FİLELİ ALT YAPININ ARTILARI VE EKSİLERİ

Sizlere bu yazımızda, file altyapıya sahip protez saç ünitelerinin diğer alt yapıdaki (Polimer ve Pu) protez saçlardan farkı ile birlikte artılarını ve eksilerini anlatmaya çalışacağız.

Fileli Protez Saç: Saç tellerinin gözenekli bir altyapıya el işçiliği ile tek tek özenle düğümlenerek hazırladığı sistemdir. Bu sistemde protez saçın kalite standartlarını belirleyen iki temel öğe vardır.

Bunlardan ilki alt yapıda kullanılan (bir nevi cildinizin yerini alan) file diğeri ise büyük özen ve deneyim isteyen ve saç telini fileye sabitlemek için kullanılan düğüm tekniğidir. Çünkü birbirinden farklı özellikte file ve düğüm teknikleri vardır. File Modelleri: Günümüzde protez saç alt yapısı olarak tercih edilen üç temel model vardır.

1.En hassas yapıya sahip ve neredeyse tamamen görünmez olan İsviçre modelidir.

2. Görece daha güçlü olan Fransız modelidir.

3. Olarak da daha uzun süre dayanıklı olan Kore modelidir.

Her üç fileli alt yapı materyelleri üretim kalitesi bakımından bizim tercih ettiğimiz Avrupa'dan ithal edilir. Ne var ki günümüzde tüm sektörlerde olduğu gibi genellikle fiyat rekabetinin neden olduğu, ancak bizim tercih etmediğimiz, sağlık açısından riskli gördüğümüz P.U ve Polimer içerikli Uzak doğu (Genellikle Çin) menşeili ürünlerde vardır. Sağlığınız için uzmanınıza ürününüzün nereden geldiğini mutlaka sorun. Şunu bilmelisiniz ki, cildinizle direkt temas eden protez saç uygulamalarında, sağlıklı ve kaliteli bir uygulama için biraz masrafı göze almanız gerekecektir.

DÜĞÜMLEMENİN ÖNEMİ

Saç tellerini fileli alt yapıya sabitlemek için kullanılan birbirinden farklı olarak, çoklu- çift, tek-yarım düğüm diye adlandırılan düğüm teknikleri vardır. Düğümlerde temel farklılık şudur, küçük olan düğümler en görünmez, en belirsiz olanlarıdır. En büyük düğümler ise belirgindir fakat aynı zamanda en dayanıklı olanlardır. Protez Saç Sistemlerinde, en önemli kısım saçın doğal görünmesi için, köklerin/ düğümlerinin beyazlatılması işlemidir. Bu işlem saçın düğümlerinin fark edilmemesini sağlar. Bu oldukça profesyonellik gerektiren bir durumdur. İşlemi yaparken çok dikkatli olunmalıdır. Saçın uzunluğunu veya düğümün direncini etkilememelidir. (Düğüm renklerinde açma işlemi yaparken kopmalar meydana gelebilir). İşlem doğru yapıldı ise saç telleri saç derisinden çıkıyormuş gibi görünmesini sağlar. Fileli yöntemlerin birbirinden farklı olmasının ana sebebi de budur.

  • Mesela tamamen görünmez olan yöntem İsviçre Modelidir. Fakat oldukça kırılgandır, çabuk deforme olmaya müsaittir. Çok özenli bir kullanım gerektirir.
  • Daha kuvvetli olan Fransız Modelidir. (Franch Lace)
  • Daha uzun süre dayanıklılığı olan Kore Modelidir.