Saç Kıran Nedir? Önlenebilir mi?

Saç Kıran; Yoğun stres ve yoğun kaygının önemli etkenler olduğu bilinmesiyle birlikte, aslında tıbben bir bağışıklık sistemi hastalığı olduğu kabul edilir. Tıp dilinde ‘’Alopesi Areata’’ olarak tanımlanır. Ailesel yatkınlığın ve genetik faktörlerin son derece etkin olduğu, belirgin bir yara tipi olmayan, kıl dökülmesi ile kendini gösteren, nadiren kalıcı ama genellikle geçici etkiler gösteren saç hastalığıdır.

İnsan vücudunda, kıl yoğunluğunun en yüksek olduğu bölge kafa bölgesi olduğundan, genellikle ilk belirtilerini saçlı bölgede gösterir, bu nedenle halk arasında ‘’Saç Kıran’’ olarak bilinir.

Ancak saçkıran, her zaman / mutlaka saç bölgesinde kendini göstermez, bazen vücudun diğer kıllı bölgelerinde de (kaş – sakal ve diğer kıllı bölgeler gibi) ayrıca kadın erkek fark etmeksizin her iki cinste ve her yaşta eşit olarak ortaya çıkabilir.

Saç kıran bazen bölgesel olarak saçlı derinin küçük bir bölümünde görüldüğü gibi, bazen de çok az rastlanıyor olmakla birlikte, kıllı derinin tamamını kaplayabilir. Hatta bazı saçkıran vakalarında, özellikle (tıpkı saç gibi keratinden oluşan) tırnaklarda yapısal deformasyonlar görülebilir.

Bağışıklık sistemi (Otoimmün) hastalıkları; kişinin, bağışıklık sisteminin kendi dokularına karşı, toleransını kaybetmesi sonucu ortaya çıkan, genellikle ailesel bir hikayeye ve genetik bir yatkınlığa dayanan hastalıklardır. Bu nedenle Saç Kıran da diğer Otoimmün (Vitiligo, Diabet, Troid hastalıkları, Pernisiyöz, Anemi, Atopik Dermatit) gibi hastalıklarla eş zamanlı olarak görülebilir.

Tedavisi Mümkün müdür?

Saç kıran hastalığı genellikle, saç kaybı yaşanan bölgeye direkt temas ile ya da bazen ağızdan kortizon kullanımıyla tedavi edilir.

Saç kıran, birbirinden çok farklı nedenlere dayanan ve çok farklı formlar ile kendini gösteren bir hastalık olduğu için, farklı formlarda tedavi seçenekleri olabilen bir hastalıktır. Hatta çoğu zaman kendiliğinden iyileştiği gibi, çok az rastlanmakla beraber, saçın bir daha çıkmadığı vakalar da olabilmektedir. Dolayısıyla hastalığın seyri de tedavisi de kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. 

Saç Kıran ‘’Alopesi Areata’’ önlenebilir mi?

Alopesi Areata (Saç Kıran) ani başlangıçlı, kıl dökülmesi ve kelleşme ile kendini gösteren, bir saç hastalığıdır. Saç çıkışının hızlandırılması ve hastalığın tedavisi için öncelikle bir dermatoloğa başvurulmasını öneriyoruz.

Saç Kıran’ı önlemek için ise şimdilik bilinen bir tedavi yoktur. Ancak yoğun kaygı ve stresle yakın ilişkisi bilindiğinden, potansiyel hastalara, stresten uzak durmaları, eğer baş edilemeyecek bir stres varlığında ise, profesyonel destek alınması önleyici bir tedbir olabilir.

Saç Kıran bulaşıcı mıdır?


Çok net bir biçimde söyleyebiliriz ki; Saç Kıran bulaşıcı bir hastalık değildir.

Halk arasında (genellikle eksik-yanlış ve kulaktan dolma bilgilere dayanan) birtakım tanımlamalara dayanarak, mikrobik bazı hastalıklarla (mantar gibi) karıştırıldığından, bulaşıcı olduğu, hatta Dişi/Erkek gibi iki tipi olduğu yanılgısı yaygındır.

Tekrar edelim; Saç Kıran (Alopesi Areata) mikrobik bir hastalık değildir. Dolayısıyla, bulaşıcı değildir.