2020 – 2021 PANDEMİ KOŞULLARININ PROTEZ SAÇ SEKTÖRÜNE ETKİLERİ

2020 – 2021 PANDEMİ KOŞULLARININ PROTEZ SAÇ SEKTÖRÜNE ETKİLERİ  
 

Bilindiği gibi gerek ülkemiz gerek Dünya, bir yandan ölümlere yol açan diğer yandan milyarlarca insanın sosyoekonomik düzenini büyük bir derinlikle olumsuz etkileyen eşine az rastlanır bir sosyal ve ekonomik krizle karşı karşıya.  
 

Yeni tip korona virüs (Covid-19) salgınından sağlığımız kadar ekonomimizde çok olumsuz bir biçimde etkilenmiş bulunuyor. Tüm Dünyada hızla yayılan bu hastalığın 11 Mart 2020’de Dünya Sağlık Örgütü tarafından Pandemi (salgın) olarak sınıflandırılmasıyla, salgına karşı alınan önlemler neticesinde, tüm Dünyada üretim faaliyetleri ciddi bir yavaşlama göstermiş ve birçok sektör de bu durumdan ağır hasar almıştır.  

 

 

 

Gelinen noktada, Protez saç ve saçlandırma sektörü de bu olumsuz tablodan nasibini almış, gerek protez saç kullanıcıları gerekse protez saçların yurt dışından teminini yapan ve uygulayan protez saç merkezleri, çok da hazır olmadıkları birtakım sorunlarla karşı karşıya kalmışlardır.  

Tüm sektörü hazırlıksız yakalayan bu sorunlar başlıca; 

A) Tüm Dünyada üretimin neredeyse yarı yarıya azalmasından kaynaklanan ve üzerine bir de Pandemi önlemleri kapsamında özellikle ithalatta dayalı ürünlere konan ek vergilerin de etkisi ile “Belirgin fiyat artışları”  

B) Yine küresel ölçekteki Pandemi önlemleri kapsamında üretim faaliyetlerinde yaşanan büyük düşüş nedeniyle “teslimata hazır protez saç bulamamak”. 

C) Üretim kalitelerinde yaşanan büyük düşüş ve haliyle “beklentileri karşılayamayan üreticiler”. 

D) Özellikle üretimde dışa bağımlı ürünlerde (ki; protez saç sektörü maalesef %100 yurtdışı üretime bağlı olup ithalata dayalı bir sektördür) gerek iş gücündeki muazzam küresel daralma, gerekse Pandemi tedbirleri kapsamında alınan önlemlerin doğal sonucu olarak, gümrük giriş çıkışlarında alınan üst düzey tedbirlerden kaynaklanan, yığılma ve iş yükü nedeniyle, “Protez saçların temin ve termin sürelerinin artması”. Bu süreler kişiye özel çalışmalarda 2-2.5 ay sürerken şimdilerde yaklaşık 5,6 ayı bulmaktadır.  

Peki bu durum böyle mi devam edecek bizler yani protez saç ve saçlandırma sektörü emekçileri bu sorunları çözebilecek miyiz?  Hani her yerde gördüğümüz, duyduğumuz o cümle “HERŞEY DÜZELECEK” gerçek mi? Her şey gerçekten eski haline dönecek mi?  

Bu sorunlar elbette hem protez saç kullanıcıları hem de protez saç sistemlerini uygulayan ve satan kişiler için şimdilik üstesinden gelinmesi zor ve büyük sorunlar. 

Her şeyden önce en azından bu durumun pratik olarak kısa vadede düzelmesinin pek mümkün olmadığını düşünüyoruz. Çünkü; Ülkemiz sınırları içerisinde protez saç üretimine ilişkin oturmuş bir imalat sektörü henüz yok. Bu nedenle sektör üretim açısından tamamen dışa bağlı yukarıda da belirttiğimiz gibi %100 ithalata dayalı bir sektör. Küresel ölçekte pandemiye karşı yürütülen çalışmalardan alacağımız olumlu sonuçlara paralel olarak sektörümüzün de tüm Dünya ile birlikte yeni yıl itibari ile bir düzene gireceğini umuyoruz.