BANTSIZ PROTEZ SAÇ SİSTEMLERİ

BANTSIZ PROTEZ SAÇ SİSTEMİ

Protez Saçta bantsız sistem mümkün müdür? Bantsız sistem nedir? Bantlı sistem ile bantsız sistem arasında ne gibi farklılar vardır? Uzmanlar hangisini daha çok tercih etmektedir? Bantsız sistem her alt yapıya uygun mudur?

Saçlandırma sektörü, sürekli gelişen, yenilikçi ve dinamik yapısı sayesinde, her geçen gün, özellikle de Protez Saç kullanıcılarının ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda, gelişimini sürdürüyor.

Bu gelişmelere ve taleplere bağlı olarak son zamanlarda “Bantsız Protez Saç’’ sistemi, oldukça sık sorulan ve merak edilen yeni bir talep olarak çıkıyor karşımıza.

Ne var ki; Protez Saçta Bantsız sistem, henüz sektörel olarak işin başlarındayken, daha sık kullanılan bir yöntemdi. Ancak zamanla, diğer tüm alanlarda olduğu gibi, Protez Saç sektörü de dünyadaki bilimsel, teknolojik gelişmelerin etkisi ve katkısıyla günümüzdeki standartlarına ulaştı. Protez Saçın mevcut standartlarında, her ne kadar, çeşitli medikal bantlar yardımı ile uygulanan uygulamalar, daha çok tercih ediliyor olsa da zaman zaman özel nedenlerden dolayı, yine gerek medikal solüsyonlar yardımı ile gerekse örgü sistemi ve boncuklu sistem diye adlandırılan, bantsız yöntemlerle protez saç uygulamaları da olabiliyor.

PROTEZ SAÇ UYGULAMA SİSTEMLERİ

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Protez saç uygulamalarında birden fazla yöntem vardır. Bu yöntemlerden bazıları da bantsız veya kısmı bantlama ile yapılabilen yöntemlerdir.

  • Medikal bantlar yardımı ile sabitlenen Protez Saç uygulamaları (Günümüzde en çok tercih edilen ve uygulanan yöntemdir.)
  • Sıvı Yapıştırıcılar ile Yapılabilen sabitlenen Protez Saç uygulamaları
  • Örgü/Dikim veya Boncuk Sistem Yöntemleri ile Uygulanan Protez Saç uygulamaları
  • Her İki Yönteminde Kullanıldığı karma Uygulamalar (Ön File Sıvı- Arka Bölüm Bantlama) 

  1. Bantsız Protez Saç Sistemleri :
    Protez Saç dendiğinde, günümüz standartlarında akla ilk gelen, en çok tercih edilen ve en çok uygulanan yöntemdir. Tercih ediliyor olmasının temel sebebi, kullanılan bantların, periyodik bakım sürelerinin, kullanıcının talepleri doğrultusunda belirlenebiliyor olmasındandır. Çünkü uygulamada kullanılan bantlar, tutuculuk oranlarına göre özel olarak üretilmiştir. (5-7 gün, 7-14gün, ya da ortalama 1 aylık gibi) Bu sayede kullanıcı yaşam normallerine en uygun bant tercihi ile daha konforlu bir kullanıma sahip olabilir.

  2. Sıvı Yapıştırıcılar ile Yapılabilen Uygulamalar: 
Protez Saçın uygulamasında kullanılan bir diğer sabitleyici de aslında medikal bir solüsyon olan sıvı yapıştırıcılardır. Özellikle teknolojik ve bilimsel gelişmelerin de etkisi ile sıvı yapıştırıcılar tutuş gücünü oldukça arttırmış, bu sayede bantlarla birlikte en çok tercih edilen yöntem olmuştur. Ne var ki sıvı yapıştırıcılar genellikle bantlarla birlikte karma olarak daha çok kullanılmaktadır. Sadece Sıvı yapıştırıcılar ( genellikle Şeffaf ve Süt Beyaz iki tip) ile yapılan Protez saç uygulamalarında, tercih edilen Protez ünitelerinin alt yapısı genellikle full PU (Poli Üretan) olduğundan hava ve su geçirgenliğinde istenilen düzeyde değildir. Ancak full fileli altyapılarda da isteğe bağlı olarak sıvı yapıştırıcılarla uygulama yapılabilir. Bu durumda da özellikle Protez Saçın periyodik bakımına özellikle dikkat edilmeli, bakım periyodu, cildin yapısına bağlı olarak 7-14 gün aralığını geçmemelidir.

  3. Örgü/Boncuk Yöntemi ile Yapılabilen Uygulamalar:
    Protez Saç uygulamaları arasında kullanılan en eski yöntemdir. Bant ve sıvı yapıştırıcıların henüz yeterli standartlarda olmadığı ilk zamanlarda daha sık tercih edilen bu yöntemde kişinin alttaki saçları kesilmeden, kendi saçlarının özel bir örgü yöntemiyle, protez saç ünitesine sabitlenmesiyle uygulanır. Uygulama bazen dikim yöntemi ile bazen de altyapıya tutturulmuş boncuklar yardımıyla yapılır. Günümüzde özellikle, Protez ünitenin alt kısmında kalan saçlarını (Ne şart altında olursa olsun) kesmek ya da kazımak istemeyen kullanıcıların talep ettiği bir uygulamadır. Burada uygulamayı yapacak olan uzmanın tecrübesi en kritik nokta olmakla beraber son derece önemlidir. 

  4. Her İki Yönteminde Kullanıldığı Uygulamalar:
    Yazımızda da sıkça belirtiğimiz gibi teknoloji gelişmekte ve sıvı yapıştırıcıların tutuş gücü artmaktadır. Bu sebeple Uzmanların çoğu bantlama sistemi yaparken Ön Alın çizgisinin olduğu bölgeye sıvı yapıştırıcı kullanmakla birlikte, arka kısımlara tutuş gücü yüksek bantla destek vermektedir. Sıvı yapıştırıcılar ne kadar iyi olsa da bantlar kadar uzun ömürlü olmamaktadır. Deformasyona daha açık haldedirler. Bant + Sıvı yapıştırıcı birlikte kullanıldığında ise maksimum konfor ve süreyi kullanıcılara sunmuş olmaktadır. 


Bantlı Sistem ile Bantsız Sistem Arasındaki Temel Farklılar Nelerdir?

Bantlı sistem de tutuş gücü daha fazladır. Bantsız sistemin kullanım ömrü ortalama 1 haftadır (kullanılan malzemeye göre bu süre kısalıp uzayabilmektedir) Çoğu bantsız sistemin materyalinde akrilik kullanılması sebebi ile su geçirmez fakat cilde herhangi biz zararı yoktur. Bantsız sistemlerin temizliği daha pratik olabilmektedir. (Yapacak olan kişinin tecrübesine bağlı olarak değişiklik göstermektedir).