Kadın Tipi Saç Dökülmesi Nedir?

Saç, her yaştan, her bireyin dış görünümünde en fazla değer verdiği ve en fazla göze çarpan doğal aksesuardır. Bu sebeple de herkes saçlarının gür, sağlıklı ve bakımlı olmasını isterken, saç dökülmesi herkes için çok ciddi bir sorundur. Saç dökülmesinin genetik özellikler, olumsuz yaşam koşulları, sağlıksız beslenme, hastalıklar gibi pek çok farklı sebebi vardır. Erkek tipi ve kadın tipi olarak adlandırılan saç dökülmesi türleri bulunmaktadır. Aslında kadın ve erkek tipi androgenetik saç dökülmesinde saç folikülünde olan durumlar aynıdır; minyatürizasyon, terminal (olgun) saç tellerinin vellus (cansız, renksiz, cılız) haline dönüşmesi ve bunların sonucu olarak da saçın dökülmesi durumu söz konusudur.

 

Her ne kadar saç dökülmesi sebepleri genel olarak bakıldığında aynı olsa da, dökülme durumu erkeklerde genellikle ön, yan ve tepe bölgelerdeki saçlar dökülür. Kadınlarda ise genellikle tüm kafa derisine, tüm saça yayılmış olarak (yaygın seyrekleşme) ya da farklı bölgelerde yoğunlaşmış olarak saç dökülmesi ortaya çıkmaktadır. Kadın tipi dökülmede erkeklerdeki gibi androjenlerle (testosteron ve östrojen) bir ilişki de ortaya konamamıştır. Bu sebeple de erkek tipi dökülmeye “androgenetik alopesi”, yani testosteron ve genetik etkilerin ön planda olduğu dökülme adı verilirken, kadınlardaki saç dökülmesine “kadın tipi saç dökülmesi” denir, yani androgenetik kelimesi kullanılmaz.

 

Kadınlarda Saç Dökülme Sıklığı Nedir?

Tüm dünya genelinde bakıldığında her 4 kadından biri saç dökülmesi sorunu yaşamaktadır. Ancak kadının menopoza girişiyle birlikte bu oran her 4 kadından 2’ye çıkmakta, yani menopoza giren kadınların yarısında ciddi anlamda saç dökülmesi sorunu yaşanmaktadır. Kadınlarda saç dökülmesi sorununa karşı duyarlılık 25 - 40 yaş aralığında, yani doğurgan dönemde, bir de 50-60 yaş aralığında, yani menopoz döneminde en üst seviyelerde yaşanmaktadır.

 

Kadında Saç Dökülmesi Ne Zaman Sorundur?

Normal şartlar altında her insanın günde 70 - 100 tane saçının dökülmesi normaldir. Zaten genellikle kadınlarım saçları uzun olduğu için sanki dökülme normalden fazlaymış gibi de görülebiliyor. Saçlarının normalden fazla döküldüğünden şüphe eden kadın yıkadıktan sonra saçını tararken dökülen saçları tek tek saymalı ve birkaç farklı zamanlarda saydığında dökülen saç teli 150 taneden fazla ise bir doktora başvurmalıdır. 

 

Kadınlarda Saç Dökülmesi

Kadınlarda alopesinin (saçkıran) ana nedenlerinin ilki androgenetik olmadığından, çoğu vakada kadının kanında testosteron düzeyleri normaldir. Bu sebeple de kadın tipi saç dökülmesinde ayrıntılı araştırmaya androjenler çok fazla dahil edilmez. Ancak bazı dirençli vakalarda yapılan analizler androjenlerle bağlantılı durumlara işaret etmektedir.    

 

Kadınlarda saç dökülmesinde genellikle ön (frontal) saç çizgisi korunur ve saçlarda azalma çok da hızlı ve şiddetli seyretmez. Dolayısıyla da genellikle kadın tipi saç dökülmesinde androjenler ana unsur olarak görülmez. 

 

Kadın tipi saç dökülmesi neden olur?

Kadınlarda görülen saç dökülmesinin nedenleri aslında tam olarak açıklanamamıştır. Saçın oluşumu, gelişimi ve yok oluşu erkeklerle aynıdır. Bu bağlamda büyüme fazındaki saçın ömrü 2-8 yıl, duraklama dönemi 2-3 hafta,  saçın dökülme dönemi de yaklaşık 2-3 ay sürmektedir. Toplam kadın saç telinin % 80-90’ı aktif büyüme fazında, % 10-20’si dökülme döneminde ve az bir kısmı da duraklama döneminde bulunur.

 

Kadın tipi saç dökülmesi nasıl tedavi edilir?

Kadın ve erkek saç dökülmelerinde uygulanan tedavi yaklaşımları genellikle aynıdır. Ayrıca kadınların kan değerleri, vitamin ve mineral profilleri, hormonsal durumları saç dökülmesini erkeklerden daha çok etkiler. Bu gibi metabolik sorunlar tedavi edildikten ve eksiklikler giderildikten sonra erkeklerde de uygulanan tedavi yöntemleri işe koşulur. Bu tedaviler arasında sıklıkla Minoxidil, 5 Alfa Redüktaz inhibitörleri, kimi zaman östrojen hormonu, saçlı deriye kök hücre veya büyüme faktörleri nakli, lazer – ışık tedavileri, protez saç ve saç ekimi gibi seçenekler bulunur.