Kemoterapi Saç Dökülmesi

Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ve bazı ilaçlar kişilerde saç dökülmesine neden olmaktadır. Kanser ilaçlarının hastaya verilmesinden yaklaşık 3 hafta sonra saçlar dökülmeye başlamaktadır. Kemoterapi, saç dökülmesi gibi problemleri beraberinde getirse de önemli olan tedavinin olumlu şekilde sürdürülebilmesidir. Çünkü, kemoterapi tedavisinde dökülen saçlar yeniden çıkabilmekte ve farklı yöntemlerle birlikte bu problemler sorun olmaktan bir hayli uzaktır. Bu problem tamamen geçici bir durumdur.

  Tedavi bittikten sonra yaklaşık 1 ay içerisinde saçlar yeniden, gür bir şekilde çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra kemoterapi sadece kişinin dış görüntüsüne değil ruh sağlığına da zarar verebilmektedir. Özellikle bayanlarda saç dökülmesi zamanla büyük bir psikolojik sorun haline dönüşebilir. 

  Kemoterapinin Hasta Üzerinde Psikolojik Etkisi

  Kemoterapi tedavisi hasta üzerinde çok farklı etkiler göstermektedir. Özellikle saç, kaş ve kirpik dökülmesi gibi etkiler zamanla hastalarda ruhsal çöküntülere neden olmaktadır. Saçların ilk dökülmeye başladığı andan itibaren kişi daha agresif, daha hassas ve daha sabırsız olabilir. Bu faktörler zamanla kişiyi depresyon gibi psikolojik etkilere sürükler. Özellikle, saçların dökülmesi kişiyi kanser hastası olarak gösterdiği için hasta kendisini zayıf ve acınası bir durumda hissetmektedir. Bu hissiyat toplumdan kendini tecrit etme, gizlenme ve utanma gibi duyguları ön plana çıkarmaktadır.

  Tüm bu etkiler kalıcı birtakım ruhsal problemlere neden olabildiği gibi, öncelikle, kişinin tedavi sürecinde bilmesi gereken husus, bu rahatsızlığın geçici bir durum olduğudur. Zamanla hastalık normal ve sağlıklı seyrine döndüğü anda saçlar normal halinden daha gür hatta daha sağlıklı çıkacaktır. Bu süreçte dikkate alınması gereken nokta hastalık sahibi kişinin daha sabırlı ve metanetli davranmasıdır.

  Zira gelişen sağlık ve güzellik sektörü ile birlikte kemoterapi gibi kanser rahatsızlığı nedeniyle görülen saç dökülmelerinin çözümü de oldukça gelişmiştir. Bu çözümlerin en başarılı olanlarından biri de protez saç uygulamasıdır. 

  Kemoterapi Aşamasında Protez Saç Uygulaması

  Kemoterapi aşamasında dökülen saçların yerine çözüm olarak protez saç uygulaması yapılmaktadır. Protez saç uygulaması kişiye özel olarak tasarlandığı için hem dökülen saçlar üzerinde hem de seyrek saçlar üzerinde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Ayrıca, geri dönüşü mümkün bir uygulama olduğu için de zamanla kanser rahatsızlığının tedavi edilmesinden sonra protez saç uygulaması çıkartılabilir.

  Protez saç uygulaması hastalara tedavi süresinde psikolojik bir destek vererek, tedavi sürecinin daha rahat atlatılmasında da yardımcı olmaktadır. Kişinin istek ve ten rengine göre ayarlanabilen protez saçlar, kişinin yüz hatlarına uygun şekilde özel ölçüler yardımı ile tasarlanmaktadır. Yine özel bir jel yardımı ile yapıştırılan protez saçlar yağmur ya da rüzgar gibi dış etkenlerden de etkilenmemektedir. Bunun yanı sıra bakım olarak da oldukça kolay bir şekilde, kişinin kendi saçını yıkıyormuş gibi bakım yapması mümkündür. Kişi protez saçı kullanmak isterse iyi bir bakım ile yaklaşık 2 yıl boyunca kullanabilir.