Kemoterapi Sonrası Saç Bakımı

Kanser hastalıklarının tedavisi için neredeyse bir rutin olarak kemoterapi uygulanıyor ve kemoterapi esnasında da ne yazık ki, hastanın saçları, kaşları, kirpikleri ve aslında tüm vücut kılları dökülebiliyor. Tüm kemoterapi tedavilerinin saçları döktüğü söylenemese de çoğunluğunun az veya çok saç dökülmesine yol açtığı biliniyor. Aynı bağlamda kemoterapiden kaynaklı olarak dökülen saçlar, tedavi sonrasında yeniden çıkmaktadır.

 

Kemoterapi, kanser hücrelerinin yok edilebilmesi için çok önemli bir etkiye sahip olmakla birlikte, saç kökü gibi hızlı artan normal hücrelere de zarar verebiliyor. Bu sebeple de çoğu hasta kemoterapiden sonra saçlarının bir bölümünü ya da tamamını kaybeder. Ancak kemoterapi bitince hastanın saçları yavaş, ancak istikrarlı bir şekilde yeniden çıkar. 

 

Kemoterapiden Sonra Saçlar Tekrar Çıkar!

Kemoterapi esnasında saç dökülmesi sorunu, hastanın saçının tedavi öncesindeki kalın veya ince yapıda olup olmamasına göre değişir. 

 

Kemoterapiye başlamadan önce saçları hızlı büyüyen kişilerin saçları, kemoterapiden sonraki dönemde hızlı bir şekilde büyür.

 

Kemoterapi tamamen bittikten bir süre sonra saçlar çıkabilir, uzayabilir. Bunun için gereken süre hastanın aldığı kemoterapiye ve uygulanma süresine göre değişir.

 

Kemoterapi sonrası hastanın saçları mutlaka yeniden çıkar. Ancak saçların büyüme oranları, hastanın yaşı, genel sağlık durumu ve hangi ırka mensup olduğu gibi pek çok faktöre göre değişir.

 

Kemoterapi sonrası saçlar ne kadar sürede uzar?

 

Kemoterapiye başladıktan 2 hafta sonrasında hastanın vücut tüyleri dökülmeye başlar ve ilk 1 -2 ay içinde çok hızlı dökülür. Bu dökülme süreci kemoterapi bitinceye kadar devam eder. Aynı bağlamda hastanın saçı son kemoterapi tedavisini aldıktan hemen sonra yeniden çıkmaz, kemoterapi ilaçlarının vücuttaki etkisi tamamen geçinceye kadar, sağlıklı bölünen hücrelerde kemoterapi etkisi duruncaya kadar saçlarda büyüme gözlenmez. Bunun için vücudun ve hücrelerin zamana ihtiyacı vardır. 

 

Kemoterapi gören hastaların çoğu, son kemoterapi esnasından birkaç hafta sonra çok az da olsa ince, tüy gibi saçlar görmeye başlar. Ancak bunlar gerçek saç değildir, gerçek saçlar, son kemoterapiden sonraki 1 – 2 ay içinde çıkacaktır.

 

Kemoterapi sonrasında gereken zaman geçtikten sonra hastaların çoğunluğunun saçları eskisi gibi çıkmaya başlarken, hastaların çok azının ise saçları asla eskisi gibi olmayabiliyor. Zira birtakım kemoterapi kombinasyonları hastada kalıcı saç kaybı riskini arttırmakta ve kalıcı saç kaybına neden olabilmektedir. 

 

Kemoterapi Sonrasında Saç Çıkması Süreci Nasıl İşler?

Kemoterapi bittikten 2- 3 hafta sonrasında hafif, belli, belirsiz saç formları görülür.

 

1 -2 ay sonrasında daha kalın saçlar gelişmeye başlar.

 

2- 3 ay sonrasında çıkmış olan saçlar 2 -3 cm kadar büyür.

 

6 ay sonra saçlar 5 -8 cm kadar uzar. 

 

12 ay sonra saçlar 10- 15 cm kadar uzar. 

 

Kemoterapi sonrasında yeniden saç çıkma süreci genellikle yukarıda sıralandığı şekilde bir yol izler. Ancak kafanın her bir yanında saçlar ayını hızda çıkmayabilir, farklılıklar gözlenebilir. Ayrıca uzun saçları sevenler için saçın uzaması, kemoterapi öncesindeki haline dönmesi genellikle birkaç yıl alır.

 

Kemoterapiden Sonra Saç Bakımı ile Saç Çıkması ve Uzaması Desteklenebilir!

Kemoterapi sonrasında kafa derisinin doğal içerikli bakımlara ihtiyacı olur. Ancak kafa derisine uygulanacak, sürülecek olan her bir madde için doktordan onay alınması gerekir. Kemoterapi sonrasında uzman kontrolünde yapılan nitelikli, iyi bir saç bakımı, kişinin saçlarının yeniden çıkmasını ve kesinlikle daha sağlıklı olmasını sağlayabilir. Aynı bağlamda kafa derisinde daha fazla saç kaybına neden olabilecek aşırı fırçalama veya kimyasal ürün kullanımı ya da kimyasal içerikli işlemlerden kaçınmak ile de saç sağlığı desteklenebilir. Bunların tam tersi olarak kemoterapi sonrasında ısı ile çalışan saç düzleştiricileri veya fön gibi ısıtma cihazlarıyla şekillendirme işlemleri saçlara zarar verebilir, saç büyümesini engelleyebilir.