Protez Saç Nedir?

Protez Saç; Saç dökülmesi sonucunda kısmen veya tamamen saçlarını kaybeden kişilere uygulanan bir saçlandırma yöntemidir. Saç ekiminden farklıdır ve herhangi bir cerrahi işlem gerektirmez. Diğer bir deyişle, gür bir saça sahip olmak isteyen kişinin yüzde yüz insan saç dokusuna benzeyen protezleri tedarik etmesidir. Daha önceki dönemlerde insanların kelliklerini saklamaları için kullandıkları peruk modellerini hatırlayın: Şimdilerde peruklar kellikleri saklamak için kullanılmıyor. Bunun nedeni perukların, yapay durmaları ve yüzde yüz insan saç dokusunu karşılamaktan uzak olmalarıdır. Saç protezi ise, peruk modellerinin tam tersi özelliklere sahiptir. Hem orijinal saç gibi duruyor hem de kişinin derisine tutturulduğu (İstenildiğinde çıkarılabilir)  için gerçek saç mahiyeti kazanıyor. 

 

Neden Saç Protezine İhtiyaç Var?

Saç protezi uygulaması saç ekimi uygulamasın göre daha uygun fiyatlıdır. Bununla beraber, saç ekimi sırasında elde edilmesi zor gür saç modelinin saç proteziyle elde edilebilmesi mümkündür. Her ne kadar kişinin gerçek saçı olmasa da, dışarıdan bunun belli olmaması ve saçların gayet doğal durması nedeniyle istenilen görünümün elde edilmesi oldukça kolaydır. Kişinin seyrek saç görünümünden rahatsızlık durması veya tamamen kel kalan kafasından dolayı psikolojik sıkıntılar içerisine girmesi saç protezi uygulamasıyla kısa sürede çözüme kavuşabiliyor. 

 

Saç protezi, kişinin doğal saç rengine ve yönüne uygun şekilde olması gerekiyor. Uygulama yapıldıktan sonra kişinin istediği saç şeklinin proteze saça rahatlıkla verilebilmesi mümkündür. Bununla beraber, protez saçın uzunluğu tamamen kişinin talebine bağlıdır. Kendisine kısa saç yakışanlar için kısa protez saç uygulamaları veya kadınlar için uzun protez saç uygulamaları yapılabiliyor. Bu saçların yakınması, taranması ve istenilen seklin verilebilmesi oldukça kolaydır. Saçların doğal uzunluğunun uzaması gibi bir imkan söz konusu olmadığı için protezin kesilmesi doğru değildir. Ya da, kesim yapmadan önce mevcut uzunluktan daha kısa bir saç protezine sahip olmak istediğinize net karar vermeli ve bundan dönüş olmayacağını bilmelisiniz. 

 

Saç Protezi Kimler İçin Uygun Değildir?

Saç protezi giderek yaygın hale geliyor. Özellikle kadınlar arasındaki kullanım alanı da tahmin edilenden çok daha geniştir. Bununla beraber, seyrek saça sahip veya tamamen kel kalan erkeklerin de protez saça olan ilgileri giderek artmaya başlıyor. Herhangi bir cerrahi müdahaleyi göze alamayan veya daha gür saç modeline protezle kavuşacağını düşünen kişiler, bu imkanı değerlendiriyor. Ancak bu imkandan yararlanması uygun olmayan kişilerin de olduğunu not etmeliyiz. Öncelikle kendi şahsi bakımlarını yapmak noktasında yeterliliğe sahip olmayanlar ve 12 yaşından küçük yaştaki kişilerin saç protezi kullanmaları uygun değildir. 

 

Küçük kişilerle beraber cilt hastalıklarına sahip bireylerin saç protezi uygulanmasından faydalanmaları hijyen açısından sorun yaratabilir. Özellikle egzama gibi rahatsızlığa sahip kişilerin protez saç kullanmaları tavsiye edilmez.