Protez Saç Peruk mudur?

Saç kaybı sorunu yaşayan ve bu sorununa çözüm arayan insanları, bir ikilem içerisinde bırakan, Protez saç peruk mudur ? sorusuyla ilgili cevapları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Not: Yazımızda Protez saç derken, özellikle, ‘’KİŞİYE ÖZEL PROTEZ SAÇ’’tan bahsediyoruz.

 

Peruk; Çok eski çağlardan beri insanların, saçlarına saçlar ekleme yöntemi ile ortaya çıkan, istenildiğinde takıp çıkarılabilen, sentetik veya gerçek saçtan üretilebilen, saç derisine sabitlenmeden kullanılan, tek parça giyim eşyası olarak tarif edilebilir.

Peruğun bir eşya gibi kullanılmasının ana sebebi, tarih boyunca farklı amaçlara hizmet etse de bir aksesuar gibi görülmesinden kaynaklıdır. Öyle ki; Aristokrat sınıflarında, kendi saçlarını saklamak, daha güzel olana sahip olmak için kullanılırken, Orta Çağ’da saçta oluşan bitleri saklamak amacıyla kullanılmıştır.
Antik Yunanda, tiyatro da kılık değiştirme olarak kullanılmış ve son olarak Eski Roma’da gösteriş ve güzel görünümün bir parçası olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Günümüzdeki kullanımına benzer olarak, Fransa bu konudaki öncü isim olmuştur.

Genç yaşta saçlarını kaybeden Fransa kralı XIII. Louis saçsızlığı kusur kabul edip, peruk takmaya başlayınca, kullanımı önce Fransa'da olmak üzere tüm Avrupa'da moda olmuştur.

Peki Kişiye Özel Protez Saç Nedir?

Kişiye özel Protez Saç; Adından da anlaşılacağı üzere, kişiye özel olarak hazırlanan, kişinin saç kaybı yaşadığı bölgesi ile kendi saçları detaylı bir şekilde incelenerek, kişinin kendi saçlarının tüm özellikleri ile %100 uyumlu, (saç teli kalınlığı, saç rengi, dalga boyu, saç çıkış yönü, kişinin alın çizgisinin formu, varsa renk geçişleri, siyah/beyaz geçişi vs. vs. gibi) istenen uzunlukta, yoğunlukta ve modelde protez saç üretilip, saç kaybı yaşanmış bölgeye uygulanan, özel ünitelere verilen genel addır.

Protez saç uygulaması, %100 doğal malzemelerle, bu iş için özel olarak üretilmiş sabitleyici bantlar ve özel solüsyonlar yardımıyla, ünitenin saç derisine sabitlenmesi şeklinde uygulanır.
Kişi istediği zaman protez saç ünitesini çıkartabilir.

Protez saç ile Peruk arasındaki en önemli fark, Protez saçın gerçek insan saçı ve cilde uyumlu özel alt yapısı ile kişiye özel tasarlanarak yapılmasıdır.

Son dönemlerde peruklarda da gerçek insan saçı kullanılıyor diye duymuş olabilirsiniz. Buradaki temel ayrım yukarıda özellikle belirttiğimiz üretim esaslarından kaynaklı olarak, Perukla karşılaştırıldığında, Protez saçta, %100 doğal görünüme ve gerçek saç salınımına çok daha yüksek oranda sahip olunmasıdır.

Protez saçta size kullanım konforu sağlayacak olan en temel unsurlardan biri de, hava ve su geçirgenliğine sahip, yüksek kaliteli, Peruk altyapısından çok daha hassas, saç derisi ile %100 uyumlu bir alt yapının kullanılmasında gizlidir. 

Çünkü! Protez saçlar dahi, kendi aralarında, temelde üretimden kaynaklanan, ayrıca ve özellikle de uygulamayı yapan merkezin kalite standartlarından kaynaklı, arzu edilen doğal görünümde bazı farklılıklara sebep olabilir.

2021 Yılında Peruk ve Protez Saç Kullanımı;

Bilim ve Teknolojinin gelişmesi ile birlikte Peruk kullanımı zamanla azalmış yerini daha konforlu ve sağlık açısından cilde zararı bulunmayan, kendi saçından ayırt edilmeyen Protez Saçlar kullanılmaya başlanmıştır.

Peruk genelde tek parçadan oluşan, yapısı gereği terletme yapabilen ve cildin hava almasını engelleyen bir saç aksesuarıdır. Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi, Protez Saçlar ise, insanlık için, halk arasında kellik diye tabir ettiğimiz saç kayıplarına, kalıcı çözüm olarak görünerek aksesuar algısının dışına çıkmış ve vücudumuzun bir uzvu olarak yerini almıştır. (Tıpkı kaybedilen diğer uzuvlarda olduğu gibi protez saçta kişiye özel olarak tasarlanır ve aynı işlevi görecek şekilde uygulaması yapılır).

Protez saç ve peruk arasındaki farklılıkları daha detaylı görmek için diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

Uzman desteği için, 0533 063 1907 numaralı telefon hattımız ile iletişime geçebilirsiniz...

 

Kaynakça :

Peruk Nedir? https://tr.wikipedia.org/wiki/Peruk