Saç Kaybınız Hakkında Neler Biliyorsunuz ?

Saç kaybı, hemen her yaştan insanın kabusudur adeta. Kabusu diyoruz çünkü canlı ve gür saçlar kişinin sosyal hayatındaki en temel motivasyon kaynağı. Ayrıca kişinin güçlü ve sağlıklı olduğunu gösteren en temel fiziksel göstergedir. Peki sosyal hayatımızda bu denli önemli olan saç kaybının nedenleri hakkında ne biliyoruz ? Saç dökülme yaşamadan hangi evrelerden geçiyor, hangi sinyalleri veriyor bize, iste tüm sorularınızın cevabı...


İnsanlık tarihinin her döneminde bir sorun olan saç dökülmesi, kafadaki saçların geçici ya da kalıcı olarak yok olmasıdır. Bir tek nedene bağlı olmamakla birlikte birçok tipi ve ve nedenleri vardır saç dökülmesinin. Tabi bu tip ve nedenleri daha iyi anlayabilmek için saçın yapısı ve yaşam döngüsünde neler olup bittiğine biraz göz atmak gerekir.

 

Saç Nedir ?

Saç keratin adı verilen bir tür protein içerir. Saç rengini, bünyesinde bulunan melanin pigmentinden alır. Melanin pigmentindeki miktarın değişimi renk değişiminin göstergesidir. İnce yapısına oranla oldukça dayanıklıdır. Saç derinin en üst tabakasının bir alt katmanında oluşur cilt yüzeyine doğru iletilerek üst tabakayı(epidermis) deler ve dışarı çıkar. Saçın oluşumu gibi, dökülmesine de sebep olan etkenler bu bölgede, bu katmanda etkili olur.

Saçın Oluşum Evreleri

Saçın, birbirini ardışık ve sürekli olarak takip eden 3 oluşum evresi vardır. Buna saçın yaşam döngüsü diyoruz. Bu 3 evre sırasıyla aşağıdaki gibidir. Bu üç evreyi tanıyacak olursak,

  1. Anagen Evre: Bu evre saçın uzadığı evredir. Eğer herhangi bir dökülme sorununuz yoksa bu evre kesintisiz olarak 2-6 yıl sürebilir.

  2. Katagen Evre: Bu evrede kıl üretimi durur. Üretilmiş olan saç küçük periyotlarla kökten ayrılarak cildin üst kısmına itilir ve dökülür.

  3. Telegen Evre: Bu evrede ise dinlenmeye geçer ve yeniden kıl oluşturmaya başlar. Bu evrenin sonunda yeni bir saç teli oluşur, 2-4 ay kadar süren bu dönemde saç kalitesi sürenin sonuna doğru artan bir kıl kalitesiyle devam eder. Doğal kabul ettiğimiz geçici dökülmeler 3. evrenin başlayıp tekrar 1. evreye geçiş sürecidir.

Gelin şimdi saç dökülmesi tiplerine bir göz atalım şunu bilmekte büyük yarar var ki, saç dökülmesinde çözüm bulabilmek için öncelikle sorunun nedeni teşhis etmek gerekir. Saç dökülmesi özellikle erkeklerde %95 oranında ailesel olup, buna erkek tipi saç dökülmesi, ( tıp dilinde androgenetik alopesia) diyoruz.

Kadınlarda ise görece çok daha az olmakla birlikte yine erkek tipi saç dökülmesinin yanı sıra guatr, menopoz, hamilelik, kansızlık, tiroid gibi bir çok hastalığa bağlı neden bulunmaktadır. Ayrıca hastalıkların kendisi başlıca dökülme sebebi olabildiği gibi bu ve benzeri hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlarda saç dökülmesine neden olabilir.


Yazımızın devamı için Tıklayınız...