Saçkıran Nedir ? Tedavisi Mümkün müdür ?

Tüm bunların dışında kişinin sosyal yaşamından kaynaklı öznel sebeplerle, hergün saçlarını yıkaması gerekiyorsa, bu durumda da mümkün mertebe tek şampuan yapmaya özen göstermek yeterli olacaktır. Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir önemli noktada ister protez saç olsun ister kendi doğal saçımız olsun, sabun veya şampuan kullandığımız zaman çok iyi durulamamız gerekir.

Saçkıran Hastalığı

Tıp dilinde “Alopecia Areata’’ olarak bilinen Saçkıran hastalığı, henüz nedeni bilimsel anlamda tam olarak belirlenememiş bir hastalıktır. Saçkıran sıklıkla kafa bölgesinde görünmekle beraber vücudun kıllı/tüylü bölgelerinde kıl kaybına neden olup, çeşitli şekil ve boyutlarda kelleşme ile kendini gösterir. Kafa bölgesinde sık görülmesinin nedeni bu bölge vücutta kılın en yoğun olduğu bölgedir. Vücudun sakal, kaş, bıyık gibi diğer kıllı bölgelerinde de görünebilir.

Saçkıran hastalığının başlangıcında, kıllı, tüylü veya saçlı bölgelerde, bazen madeni para şeklinde, bazen de şekilsiz yamalar biçiminde kelleşmiş alanlar görülür. Bu kel alanlar bazen bir tek olabildiği gibi aynı anda birçok sayıda da olabilir. Çok nadir olmakla birlikte, tüm bölgeyi kaplayan dökülmeler de olabilir. Öyle ki, yine çok ama çok nadiren vücudun tamamında kıl/tüy kaybına neden olduğu da görülebilir.

Şaçkıran hastalığı sıklıkla, yetişkin gençlerde ve çocuklarda görülen bir hastalıktır. Ayrıca cinsiyet farketmeksizin hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilir. Ne var ki kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülür. Bunun nedeni ise erkek vücudunda kıllı alanların kadınlara oranla daha fazla olmasıdır. Dediğimiz gibi hastalığın sebepleri henüz bilinmemektedir. Kişilerin aileleri araştırıldığında genellikle başka hastaların da olduğu görülmektedir. Stresin Saçkıran hastalığını tetiklediği ve oluşumunda önemli rol oynadığı düşünülmekle birlikte hastalığının sebeplerine ilişkin en geçerli kanı, hastaların kendi kök hücrelerine karşı madde üretmesidir.

Kansızlık, tiroid ve guatr sorunları, saçkıran hastalarında eş zamanlı olarak gözlemlenebilir ancak bu tip rahatsızlıkların Saçkıran yaptığına ilişkin hiçbir bilimsel kesinlik yoktur zira bu tip rahatsızlıkları olup hiç saçkıran olmayan bir hayli kişi vardır.

Sevindirici olan husus, Saçkıranın hastalığının iyileşme süreci genellikle olumlu sonuçlanır. Çoğu zaman  kendiliğinden düzelebilen bir hastalık olması ile birlikte kelleşmenin yaşandığı alan ne kadar büyük olursa iyileşme süreci de o denli uzun olabilir. Özellikle de tüm saçlı alanı kaplayan saçkıran hastalıklarında kendiliğinden düzelme ihtimali daha azdır. Bu sebeple saçkıranın aynı anda ve bölgede birden fazla olması da iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilir.

Sonuç olarak, Saç kıran bir deri hastalığıdır ve ilk olarak bir doktor kontrolü olması gerekir. Çünkü diğer yazılarımızda bulacağınız gibi saç dökülmesinin bir çok sebebi vardır, saç kıran diye düşündüğünüz bir saç dökülmesi başka bir rahatsızlığın ilk belirtisi olabilir. Unutmamalıdır ki, saç kıran hastalıklarının çoğu olumlu sonuçlanmakta ve tekrar saç kökleri çıkabilmektedir.

Daha detaylı bilgi için, https://hairhotel.com.tr/sac-dokulmesi/sackiran