Takma Saç Neye Denir

            İnsanların hayatında saçların çok özel bir yeri vardır. Kişinin fiziksel görüntüsünün tamamlanmasını sağlayan saçlar, kişinin çevre ile iletişiminde kendini rahat hissetmesine yardımcı olur. Bu nedenle kadın ya da erkek fark etmeksizin herkes kendine uygun saç modelini bulana kadar çabalar. Bazı nedenler ile kişilerde saç dökülmesi ve seyrekliği görülmektedir. Bu bölgeleri saçlandırmak ve güçlendirmek için yapılan uygulamalara takma saç uygulaması denir. Kadınlara uygulanan takma saç, saçların daha uzun ve daha yoğun görünmesini sağlar. Eski zamanlarda geliştirilen takma saç yöntemleri günümüzde daha modern bir hale getirilerek Postiş, peruk, kaynak ve çıtçıt adını almıştır. Saçlarının gür ve etkileyici görünmesini isteyen ancak bazı nedenler ile bu isteklerine kavuşamayan kişiler için geliştirilen takma saçın birçok çeşidi vardır. 

 Kaynak Saç

            Boncuk, keratin, silikon gibi farklı türevler ile yapılan bir uygulamadır. Saçları daha gür ve uzun göstermek adına yapılan bu işlemin kullanma süresi ortalama 6 aydır. Ancak daha uzun süre bir kullanım gerçekleştirilir ise hem kişinin saçına zarar verir hem de kullanım zorlukları meydana getirir. Bu yöntem ile kişi kendi saçını tarayamaz. Bu nedenle kaynaklar saçtan çıkarıldığı zaman gerçek saçlarda kopmalar görülür. Ancak tazeleme işlemi ile bakımı yapıldıktan sonra tekrar eski gösterişli haline kavuşturulur. Bu yöntem bayanlara uygulanan takma saç yöntemidir.

 Postiş

            Günlük kullanıma uygun olan postişler, takma saç türlerinden en kolay kullanıma sahip olanlardan biridir. Uygulanmasının basit olması ve uzmanlık gerektirmeden kişinin kendisinin takabilmesi nedeni ile bayanlar tarafından çok sık tercih edilmektedir. Ancak postiş kullanımında gerçek saç ile renk uyumuna, gürlüğünün gerçek saç ile uyumlu olmasına ve kamufle edilmesine dikkat edilmelidir.

 Çıt Çıt 

            Boncuk kaynak yöntemi ile uygulanan takma saça benzemektedir. Normal ya da kalın telli olan saçlara uygulanabilmektedir. Çıt çıt yöntemini diğer takma saç yöntemlerinden ayıran özelliklerden biri, kişinin kendisinin takıp çıkarabilmesidir. Çıt çıtlar yarımay şeklinde olabileceği gibi 6’lı ya da 8’li takımlar halinde hazırlanmaktadır.

 Peruk 

            Hem erkeklerin hem de bayanların kullandığı takma saç yöntemlerinden biri olan peruk, kellik sorunu için tasarlanan çözümlerden biridir. Genelde erkekler tarafından kullanılan peruklar eskiden fark edilirken geliştirilen sistemler ile artık asla fark edilmeyecek gerçekliğe sahiptir. Sentetik yapılı olan peruklar diğer yöntemlere göre daha az tercih edilmektedir.

 

            Erkeklerde başın tamamını kapladığı için en çok tercih edilen yöntemdir. Ancak bayanlarda alternatif yöntemlerin varlığı nedeni ile peruk takma saç çok sık tercih edilmez. Özellikle kortizon ve kemoterapi gibi tedavi gören kişiler tarafından peruklar tercih edilmektedir. Bununla beraber saç kıran hastalığı, saçların yanması gibi nedenler ile de peruk takma saç yöntemi tercih edilebilir. Bu noktada doğru seçimin yapılmasına dikkat edilmelidir.