Bitkisel Şampuanlar Saç Çıkarır mı ?

     Bilinmelidir ki, genetik sebeplerden dolayı yaşanan saç kayıplarında, saçın tekrar geri gelmesi pek mümkün değildir. Özellikle, uygulanan çeşitli bitki, yağ ve doğal şampuan kürleri, dökülen saçları geri çıkartmaktan ziyade, var olanın yani henüz dökülmemiş olan saçların daha sağlıklı ve daha dayanıklı olması açısına katkı sunması açısından yararlı olabilir. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi genetik sebeplerle dökülen saçlarımızın geri çıkması söz konusu değildir.
Çünkü Androgenetik saç dökülmelerinde süreç şöyle işliyor. Androgen gibi hormonlar folik dediğimiz saç köklerimizin üzerindeki, o hormonu algılayan reseptör dediğimiz algılayıcılara bağlanırlar. Zamanla bu hormonlar saç kökünün saç üretme yeteneğini azaltır. Bu etkiyle ilk zamanlar, çok cılız, uzamayan, seyrek saçlar oluşur. Zamanla artan hormon baskısı saç kökünü tamamen kapatır ve artık buradan saç büyümez. Artık bu bölgeden herhangi bir yöntemle saç çıkartmak mümkün olmaz.
Ama şu var ki, eğermevsimsel bir dökülme, Strese bağlı, Kansızlık sonucu ya da hormonel hareketlilik nedeniyle, özellikle kadınlarda gebelik sonrası ki, bu genelde ilk üç veya altı ay içinde gerçekleşen dönemsel saç kayıplarında, saçlar bir süre sonra geri gelecektir.

      Zeytin yağı, badem yağı, biberiye, sarımsak gibi doğal içerikli Naturel şampuanlar ve kozmetik ürünlerin, açıkçası saç çıkartıcı, ispatlanmış bir etkisi yoktur. Fakat şu etkisi olabilir, özellikle saçlarınız cansız ve kuruysa, bu ve benzeri bitkiler nasıl cildinizi nemlendirip daha canlı, daha diri ve daha sağlıklı görünmesini sağlıyorsa, bu ve benzeri bitki özlü doğal şampuanların da saçlarınızda bu etkiyi yaparak daha canlı ve sağlıklı görünmesini sağlayabilir.

     Sonuç olarak bu tarz bitki özlü doğal şampuanları gönül rahatlığıyla kullanılabilir, denenebilir. Hiçbir zararı olmadığı gibi özellikle sarımsağın kıl köklerini besleyici ve güçlendirici etkisini hepimiz biliyoruz. Sonuçta bitki özlü şampuanlar natürel ve sağlıklı ürünlerdir, kullanılabilir.
Son olarak da şunu vurgulamakta yarar var, ne yazık ki, bilim literatüründe ‘’şu karışımı veya şu ürünü kullanın saçlarınız çıksın’’ diye bir şey maalesef yok…