Protez Saçın Öyküsü

   Saç dökülmesi problemleri her türlü yaş grubu ve cinsiyetten pek çok insanın başına gelebilecek türden bir rahatsızlıktır. Saç dökülmesi ve kellik birçok sebepten meydana gelebilir. Bunlardan birkaçı, genetik faktör, stres, yaş, hastalık ve çeşitli dış etkenler olabilir. Kellik sorunu ile karşı karşıya gelen kimseler psikolojik ve sosyal anlamda olumsuz etki altında kalırlar. Saç kaybına çözüm olarak ortaya konulan saç protezi uygulaması, ameliyatsız ve ağrısız bir teknik olarak, ileri teknoloji bir çözümdür.

    Saç protezi saçsız ve seyrek saçlı bölgelere, %100 kişinin kendi saçından elde edilen doku sayesinde, gelişmiş teknik ve yöntemler birleştirilerek başa adapte edilen bir uygulamadır. Tıbbi bir operasyona gerek duyulmamasının yanı sıra sonuçtan memnun kalmayanlar için her zaman bir geri dönüş garantisi vardır. Hijyenik ve kullanımı kolay, problemsiz, dayanıklı bir yöntemdir. Ayrıca estetik bir görüntüye kavuşan kişinin özgüvenine katkı sağlar.

    Protez saç uygulaması saç dökülmesi ve kaybı olan her yaştan ve her cinsiyetten bireye rahatlıkla uygulanabilmektedir. Saç kaybının birden fazla nedeni olabilir. Fakat sonucundan kurtulmak saç protezi ile problemsiz ve konforlu. Saçsız geçirilen dönemlerin sonunda saç proteziyle kavuşulan yeni görünüm büyük bir motivasyon sağlar.

   Saç kaybının sebeplerinden bazıları, stres, hormonsal bozukluklar, tiroit bezlerinin çalışmasıyla ilgili problemler, genetik faktörler, kemoterapi ve radyoterapi olarak sıralanabilir. Tüm bu faktörler göz önünde bulundurularak öncelikle saç kaybının nedenine ulaşılır. Akabinde saç protezi işleminin yapılacağı kurum ve kuruluşlar iyice araştırılmalıdır. Aksi halde tecrübeli uzmanlar tarafından gerçekleştirilmeyen uygulamalar sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir. Güvenilir kurumlarca ve tıbbi malzeme kullanılarak yapılan saç protezleri mutlak surette, istenen sonuç elde edilir.    

 Protez saçın bilinen birden fazla adı vardır; protez saç, saç protezi, takma saç, yapıştırma saç gibi. Daha sağlıklı ve özgüvenli bir sosyal ilişki için saç problemi çözülmelidir. Maalesef saç probleminin kişi üzerindeki ruhsal etkileri uzun vadede sandığınızdan daha çok ve rahatsız edici olabilir.  Yaşa uygun olmayan bir görünüm ne olursa olsun kişiyi rahatsız eder ve özgüvenini zedeler. Saç dökülmesi sonrası, saç ekimi, peruk gibi alternatifler kişiyi pek de tatmin etmemektedir. Saç protezi kesin sonuca giden yolda sınırsız seçenek sağlar. 

  Protez saç uygulamasında 3 ana yol izlenir. Ölçülendirme, yerleştirme ve tasarım. Protez saç uygulamasının ilk ve en önemli aşaması ölçülendirmedir. Bu bir binanın temeli olarak düşünülebilecek aşama, uygulamanın başarısını da etkiler. Öncelikle başın üzerinde saç bulunmayan veya seyrek durumda bulunan saç bölgelerinin tespit edilmesiyle başlar. Yapı olarak kafa doğru bir şekilde değerlendirildikten sonra, yüze en uygun alın çizgisi ve saçsız bölge çizimi ile çalışmaya başlanır. Bu bölgenin kişiye özel kalıbı çıkartıldıktan sonra saçın çıkış yönleri işaretlenir. Hastanın canlı saç örneğinden numune elde edilir. Saç imalatı için elde edilmiş tüm veriler detaylı bir biçimde bir araya getirilir ve yurtdışına protez saç imalatı için gönderilir.

    Protez saçlar canlı saçlar gibi bir gelişim gösteremediğinden yıpranma, kırılma eğiliminde olurlar. Yanlış kozmetikler ciltte kaşıntı, tahriş gibi kızarıklıklar oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle uygulanacak şampuan, krem, sprey vb. ürünlerin tamamının PH değerlerinin ve kalite standartlarının incelemeye tabi tutulması şarttır. Antibakteriyel ürün kullanımı belki bu aşamada daha faydalı olacaktır. Protez saçın belirli sıklıklarla nem dengesini kontrol ettirmenin de faydası olacaktır. Bunun için saçın yapıldığı merkeze başvurulabilir ama bir süre sonra da kişinin kendisi bu bakımı kolaylıkla öğrenebilir ve uygulayabilir. Saç protezinin ömrü kişinin bakım ve kullanımına göre değişiklik göstermektedir.