Saç Dökülmesinin Kişiler Üzerindeki Psikolojik Etkisi

Saç dökülmesi ya da saç kaybı ve kellik kişilerin psikolojileri üzerinde ciddi anlamda etkiler yaratmaktadır. En bilindik haliyle özellikle erkeklerde ilerleyen yaşlarda görülmeye başlayan kellik, yaşlanma alametlerinden görülmekte ve kişilerde artık genç olmama kaygısı yaratmaktadır. Bilinçaltında saçları dökülen erkeklerin büyük çoğunluğunda bu duygu yaşanmakta olup, çözüm arayışına girmekte oldukları gözlenmektedir. Kadınlarda görselliğin merkezlerinden kabul edilen saçlardaki kayıp ya da seyrelmenin ise psikolojilerine etkisi ise tartışılmayacak kadar büyük olmaktadır. 

 

Özellikle günümüz görsel medyasında kadın ve saç ikilisinin bir bütün olarak ve  önemli bir cazibe etkeni olarak sunulması bu sorunun hem sosyolojik hem de psikolojik tahribatını arttırmaktadır. Kadınlar, güzelliklerini bütünleyici olarak gördüğü saçları ile doğrudan bir bağ kurmaktadır. Çoğunuz morali bozulan kadınların soluğu kuaförde aldıklarına şahit olmuşsunuzdur. Saç modelini ve rengini değiştiren kadınların bu şekilde sorunlarından biraz da olsa uzaklaştıklarını söylemeleri ise tesadüf değildir. Saçlar, görsel olarak ilk dikkat çeken uzuvlar arasında olması nedeniyle hem beğeniye hem de yergiye açık olmalarıyla bilinir. Morali bozuk olan kişinin kuaförde yapmış olduğu değişiklik, beğeni kazanması halinde özgüvenini tazeleyen ve onun tekrar kendisiyle barışmasına vesile olan bir durumdur. Saç kaybı yaşayan kadın ya da erkeklerin dış görünüşünün fazlaca değiştiği bilinen bir gerçektir. Bu çoğu zaman toplumda negatif bir algı ile değerlendirilmekte olup, bu kaybı yaşayan kişilere üzüntü ve hayal kırıklığı yaratmaktadır. Artık güzel ya da çekici biri olmadığı gibi kaygılara kapılan birey, bu konuyu kendisi için büyük bir sorun haline dönüştürebilir. 

 

Saç Dökülmesi Ve Kellik Kader Değil!

Oysa ki günümüzde saç dökülmesi ve kellik gibi durumlarda uygulanabilen çok sayıda yöntem bulunmaktadır. Bunların başlıcaları saç protezi, saç ekimi uygulaması ve saç simülasyonu olarak gösterilmektedir. Tüm bu yöntemler içinden kendisine en uygun olanıya da olanlarını seçip uygulayan kişiler tekrar özledikleri görünüme kolaylıkla kavuşabilmektedirler. Saçlarında dökülme yaşayan çok sayıda kişinin, saçlarına biçim vermekte zorlandıkları bilinen bir gerçektir. Daha gür ve hacimli saçlara sahip olmak isteyen kişilere bu anlamda çeşitli çözüm yolları sunulmaktadır. 

 

Bu konuda yapılan pek çok sayıdaki araştırma, anket ve istatistikler göstermektedir ki saç dökülmesi problemi yaşayan kişiler bu konuda çeşitli psikolojik ve sosyolojik sorunlar yaşamaktadırlar. Olduğundan daha yaşlı görünmek ve çekici olmadığını düşünerek kaygılarını arttırmak sıkça görülen sonuçlardandır. Hem erkekler hem de kadınlar için bu derece önem taşıyan saçlar ve saç kayıpları için üretilen çok sayıda çözüm bulunmaktadır. Medikal tedavi ile çözüme kavuşamayan saç sorunlarında ise estetik müdahalelerde bulunularak kişi eski güvenli ve mutlu günlerine geri dönebiliyor. Tüm bu yöntemler için mutlaka işinin ehli kişilerden öneri almak ve ancak uzmanlarınca yapılan uygulamalara izin vermek gerekmektedir. Özellikle son yıllarda beslenme bozuklukları, hava kirliliği ve kanser gibi çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle saç kayıpları ile karşılaşılmaktadır. Kanser ve ona bağlı olarak uygulanan kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavilerin yan etkisi olarak saç dökülmelerine sıkça rastlanmaktadır. Bu durum zaten fizyolojik olarak sıkıntı yaşayan hastaların bir de aynada gördükleri sonuçlar nedeniyle büyük travmalar yaşamalarına neden olmaktadır. Bu tür hayati önem taşıyan hastalıkların tedavisinde moralin önemi de göz önüne alındığında doğru uygulamalar ile kişinin tedavisine katkı sağlamak da mümkün olmaktadır.