Saç Kıran ve Protez Saç İle Çözümü

Saçların nasıl göründüğü, nasıl olduğu, yeterince sağlıklı ve canlı olup olmadığı hemen herkes için çok önemlidir. Kişinin doğuştan sahip olduğu bu doğal aksesuarlar, görünümünü etkileyen, belirleyen özelliklere sahiptir. Ancak yaşın ilerlemesi, genetik özellikler, sağlıksız beslenme, stresli yaşam ve geçirilen hastalıklar dolayısıyla saçların dökülmesi, saç kaybı yaşanması söz konusudur. Ortalama 40 yaş civarında başlayan ve zamanla hızlanan saç dökülmesi sorunu rutin, doğal karşılanabilirken, daha erken yaşlarda yaşanan saç dökülmesi olağandışıdır ve kişiyi çok fazla rahatsız eder. Özellikle de kısa bir süre içinde kafa derisinde belirgin bir açılma olması durumunda kesinlikle tıbbi bir müdahale yapılması gerekir. 

 

İnsanların bir anda yaşadıkları yoğun saç dökülmesi durumu, halk arasında genellikle saç kıran hastalığı olarak da bilinirken, tıbbi literatürde pelat olarak adlandırılır. Saç kıran, yani pelat kafa derisinde sınırları belli olan yuvarlak şekilli bir saç dökülmesi türüdür. Saç kıran sorunu vücudun kıllı bölgelerinin tamamında görülebilir.

 

Saç Kıran Neden Olur?

Saç kıran sorununa dair yapılan araştırmalar ortaya çıkış sebebinin genetik ve mikrobiyal olmadığını gösteriyor. Saç kırana neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte çocuklarda ve ergenlerde daha sık görüldüğü biliniyor. Saç kıranda kişinin vücudu kendi ürettiği bazı maddeleri “zararlı” olarak algılamakta ve kıl köklerini yok etmeye çalışmaktadır. Bu durumda da kişide saç kaybı yaşanıyor.

 

Saç Kıran Nasıl Teşhis Edilir?

Deneyimli bir doktor saç kıranı genellikle bir tahlile ihtiyaç duymadan teşhis edebilirken, bazı vakalarda emin olmak için biopsi alınır ve patolojik olarak incelenerek tanı konur.

 

Saç Kıran Nasıl Tedavi Edilir?

Saç kıran vakalarında kesin ve basit bir tedavi yöntemi henüz bilinmemektedir. Birtakım işlemler yapılarak o alanda bir miktar saç çıkması sağlanabiliyor, ancak bunlardan % 100 olumlu sonuç almak mümkün olmayabiliyor. Tıbbi müdahalelerin yanında uygulanan bitkisel yöntemler ise en fazla % 30-35 oranında saç çıkmasını sağlayabiliyor.

 

Saç kıran sorununun yayılma riskinin de olması dolayısıyla vakit kaybetmeden gerekli önlemlerin alınması gerekir. Aksi halde her geçen gün ilerleyen bir saç kaybı sorunu baş gösterir. 

 

Saç kıran sorunun kişinin psikolojisi ile doğrudan ilişkili olduğunu gösteren birtakım çalışmalar da bulunduğu için saç kıran yaşayanların psikolojik destek alması da tedaviyi kolaylaştırabilir. Zira aşırı sıkıntı ve stres hastalığı olumsuz etkilediğinden, daha huzurlu olmak, stresten uzak durmak gerekir. Bu dönemde psikolojiyi daha sağlam tutabilmek için hastalarda saç kaybının yaşandığı bölgenin açık, kel kalmaması için estetik ve medikal önlemler almak işe yarayabilir.

 

Saç Kıran için Protez Saç Önerisi 

Saç kıran sorunu yaşayanları, saç kaybı psikolojik olarak çok olumsuz etkilemektedir. Psikolojik sorunların saç kıranı tetiklediği, saç kıranın da psikolojik sorunları tetiklediği bilinmektedir. Zira saçların dökülmesi, kellik olması kişinin görüntüsünü olumsuz etkiler. Bu tür durumların yaşanmaması için saç kaybının olduğu yere protez saç önerilmektedir. Protez saç uygulaması medikal açıdan uygun ve sağlıklıdır. Kaliteli malzemelerden üretilen, sağlıklı koşullarda uygulanan protez saçlar hava ve su geçiren bir yapıya sahiptir.  

 

Protez saç, kişinin kafa derisi ve saç dokusunun yapısı detaylı bir şekilde incelenerek üretilmektedir. Kişiye özel olarak hazırlanan protez saçlar, hem sağlıklı hem de estetik bir uygulamadır. Protez saç sayesinde psikolojisi düzelen, moral, motivasyon edinen kişilerde saç kıran sorununun da hafiflediği görülmektedir. Bu sebeple de saç kıran ya da herhangi bir sebeple saç kaybı yaşayan kişiler protez saç uygulaması ile bu sorunu aşabilmektedir.