Saçkıran Rahatsızlığı Bulaşıcı mıdır ?

Saçkıran Bulaşıcı Mıdır?

Saçkıran, tıptaki adıyla ‘’Alopecia Areata’’ hakkında kesin olarak bildiğimiz bir şey varsa o da saçkıranın bulaşıcı olmadığıdır. Genellikle kişinin, aynı bölgesinde ama farklı yerlerinde değişik aralıklarla çıkıyor olması şeklinde seyrettiği için, bulaşıcı olduğu düşünülen Saçkıran, başkasından asla bulaşmaz. Kişilerin yanında, yakınında ya da aile fertlerinin herhangi birinde, aynı dönemde çıkması, bulaşıcı bir hastalık olduğunu göstermez. Alopecia areata diğer adıyla Saçkıran, aşina olduğumuz diğer saç dökülmelerden farklı bir görünüme sahiptir. Her ne kadar mantara bağlı dökülmeye benzese de, mantara bağlı saç dökülmeleri, saç diplerinde oluşan iltihaplı yapıyla saçkırandan kolaylıkla ayrılabilir..

Saçkıran Neden oluşur ?

Saçkıranın oluş sebebine ilişkin maalesef henüz ortaya konabilmiş kesin bulgu yok. Ancak oluş nedenlerine ilişkin çeşitli görüşler vardır. Bu görüşler arasında en fazla kabul edilen görüş vücudun kök hücrelerine zarar veren madde ürettiğidir. Genel kabul gören bu görüş dahil olmak üzere, ihtimal dahilinde olan hiçbir nedenin bulaşıcı olma özelliği yoktur. Genellikle kafanın bir yerinde başlayıp zamanla kafanın diğer bölgelerinde de çıkması, sanki ilk noktadan başlayarak diğer alanlara da sıçramış gibi yorumlandığından, saçkıranın bulaşıcı olduğu yönünde değerlendirme yapılabilir. Bu değerlendirme tamamen hissi olup doğru bir değerlendirme değildir. Saçkıranın bulaşmasını önlemek için başvurulan geleneksel yöntemlere hiç gerek yoktur.


Saçkıran ve Mantarın Farkı Nedir ?

Saç kıran sıklıkla, biçimsel olarak bulaşıcı da olabilen mantara bağlı Saç dökülmesine benzetilir. Ne var ki her iki Saç dökülmesi tipinin yayılma şekli ve tedavi yöntemleri birbirinden farklıdır. Mantara bağlı saç dökülmesi çok seyrek görülen bir dökülme biçimidir. Şekil olarak Saçkıran dökülmesine benzese de mantara bağlı dökülmenin ilk aşamasında saç diplerinde iltihaplı bir akıntı oluşur. Saçkıranda böyle bir akıntı olmaz. Sonuç olarak, Saçkıran ‘’Alopecia Areata bulaşıcı bir hastalık değildir. Çözümü olan ve genellikle kendiliğinden iyileşen bir dökülme biçimidir. Eğer sizde ya da bir yakınınızda saçkıran varsa korkmayın bulaşmaz. Mümkün olduğunca stresten ve sıkıntıdan uzak kalmaya özen göstermeli, moral motivasyonunuzu yüksek tutmalısınız.


Not: Eğer saçkıran çok uzun sürüyor, kafanızda oldukça büyük bir alan kaplıyor ve bir türlü iyileşme göstermiyorsa, fiziksel görünüşünüzü, sizi rahatsız edecek boyutta etkiliyorsa, telaşlanmayın Protez Saç yöntemi ile bu sorununuzu da halledebilirsiniz.